Fra gullboken til 0101100

Forestill deg å gå i en butikk å lete deg fram i butikkhyllen, finne det du leter etter, for deretter å faktisk måtte ta med deg den boken du ønsket deg hjem. Noe så utenkelig, tenk så tidkrevende.

 

Det er til stadighet mer som går fra håndfaste artikler til å bestå av nullere og enere og legges ut i den stor skyen. Tenk all den informasjonen som er bare noen tastetrykk unna, og så tilgjengelig, alltid. Du trenger ikke lengre ha Gyldendals Store Norske stående i hylla, for informasjonen som er ikke nødvendigvis korrekt lengre. Dessuten er det mye lettere og raskere å gå på nett for å finne/søke svaret. Leksikonet klarte ikke lengre å konkurrere med nettet som derfor ble nedlagt i 2008. Les mer: http://www.dagensit.no/trender/article1491923.ece

Bilde 

Det er en erkjennelse å ta skrittet og legge ned noe som ha vært et naturlig oppslagsverk i mange tusen norske hjem. Jeg husker enda diskusjonene som gikk i hjemmet, for å kjøpe et leksikon var en stor innvestering i min familie, men du verden det ble brukt mye. Tenk, det skulle ikke gå så mange 10 år før de trykte den siste versjonen. Valget om å etablere seg på nett var nok en vanskelig prosess. Kanskje har det ført til store inntektstap for forlaget, det kan være noe av grunnen til at forlagene vegrer seg for å digitalisere bøker slik som Herodes Falsk beskriver det i kronikken Forlag i fosterstilling http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Forlag-i-fosterstilling-6734496.html

 

Den generasjonen som vokser opp nå går rett inn i den digitale verden, kanskje vil de ikke huske hva en avis er om noen år. Bokhyller i hus og hjem blir overflødige og erstattet med små harddisker isteden. Det blir kanskje en liten kulturkrasj i noen år framover før de eldste i samfunnet også er blitt digitalisert. Det blir kanskje litt som historien en kollega fortalte i dag: Det var noen som satt rundt kjøkkenbordet, plutselig spurte gjesten om de hadde en avis. Nei, utbrøt husfaren her i huset bruker vi bare slike, og ga gjesten et lesebrett. Ja men, sa gjesten. Ikke noe ja men, dette er framtiden sa husfaren. BANG sa det og flua på bordkanten døde. Kanskje er det ikke alt den nye teknologien egner seg like godt som de gamle håndfaste artiklene.

 Bilde

Nye tanker skaper nye ideer og nye muligheter kanskje er det det som skal inspirere forfattere til å se nye muligheter for inntjening. 

Dette innlegget ble publisert i SOS6501. Bokmerk permalenken.

1 svar til Fra gullboken til 0101100

  1. stian1975 sier:

    Du maler et morsomt bilde med lesebrettet og fluen. Fluen ble dyr…..

    Jeg ser jo mange av poengene i ditt innlegg, og er på noen punkter enig, men hvorfor må vi på død og liv bruke energi til alt vi gjør. Jeg tenker da på digitale bøker, og lesebrett, som krever energi. Jeg har ikke gjort utregninger på hvor mye energi som går med på å printe en bok, la oss si i paperback, men jeg vet at det ikke krever noe energi for å lese den. Bortsett fra enten dagslys, eller en leselampe. Hvor fortvilet ville det ikke være å sette seg ned på en 10 timers flytur, glede seg til boken, og så gå tom for strøm etter 5 minutter…. Noen ting er rett og slett best på gamle måten.

Legg igjen en kommentar